12 Kasım 2020 Perşembe

Evrende her şey bir bütündür ve bu bütünlük her defasında her şeyin birbirinden doğduğu, beslendiği ve dönüşüme uğrayarak başka bir hal aldığı muazzam bir tamamlanışı  gözler önüne serer.Geleneksel Çin tıbbı bedenimizde evrendeki tüm oluşumları, beş elementi ve meridyenleri çözüm odaklı kullanır.Vücudumuz öyle harika bir yapı ki her organın bir elementi ve bağlı olduğu meridyenleri bulunurken aynı zamanda hepsi arasında yin ve yang temelli bir denge mevcuttur.

Ateş, toprak, metal, su ve ağaç;

Yaz mevsiminin o cıvıl cıvıllığını bitirip sonbaharın dingin havasına geçiş yaparken Metalin enerjisi ortaya çıkar.Ağaçların yapraklarını döktüğü, doğanın ihtiyaç duyulmayan şeylerden kurtulduğu zamandır. Metal elementi bedene geçmişte ya da gelecekte takılı kalmamayı, “şuan” ın farkındalığını hatırlatır. Temsil ettiği meridyenler Akciğer ve Kalın bağırsak meridyenidir. Bu iki organın da sahip olduğu temel duygu “üzüntü, hüzün”dür.Ne zaman bir şeylere üzülsek genellikle ya nefes alamıyormuşçasına sıkışmış hissederiz kendimizi ya da boşaltım sistemimizle ilgili sorunlar yaşarız.Aslında özgürce yaşayamadığımız her duygu bedenimizin bir organını etkiler.


Akciğer meridyeni resimde görüldüğü gibi bedende baş parmaktan başlayarak kalın bağırsaklarda son bulan bir yol izler. Yin bir meridyen olan akciğer meridyeni kalın bağırsak ile takım olarak çalışır ve bu meridyendeki dengesizlik vücutta solunumla ilgili (astım, nefes almakta güçlük, öksürük...) sorunlara yol açabilir. 


Kalın bağırsak meridyeni son boşaltımda görev alır.Başlangıcının işaret parmağından geçtiği bir yol izleyen bu meridyen yang olarak çalışır. “Tahılların Süzgeci” olarak bilinen kalın bağırsaklar vücudumuzdan, zihnimizden, ruhumuzdan ve duygularımızdan ihtiyaç duymadığımız şeyleri bırakabilme yeteneğimizi temsil eder.En aktif saati 05:00-07:00 arasındadır ve bu nedenle güne başlamadan önce boşalttım yapılması vücut için bir yenilenmedir.
Peki sonbahar boyunca nasıl daha sağlıklı ve neşeli kalınır ? 
• Bırakmak : Sonbahar, eski enerjilerden, acılardan, kızgınlıklardan kendimizi kurtarmanın mevsimidir. Hissettiğiniz tüm bu kırgın duyguları birer kağıda yazabilirsiniz. Yazmak yüklerden kurtulmanın, bırakabilmenin başlangıcıdır.

• Meditasyon ve Rahatlamak : Yazdan kalan o hareketli zamanların ardından sonbaharla birlikte sakin ve rutin yaşama geri dönmek gün içerisinde zamanı iyi ayarlayamamaya ve işlerin hiçbir zaman yetişememesine neden olabiliyor.Tüm bu karmaşanın içerisinde “hiçbir şey yapmak için” kendinize birkaç dakika ayırın.Veya sabah yataktan kalkar kalkmaz yapacağınız 7 dakikalık bir meditasyon günün geri kalanında enerjisel olarak iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

• Vücudu Temizlemek : Sonbahara girerken vücuda toksinleri atabilmesi için yardımcı olun.Bu anlamda yapacağınız küçük detokslar veya yediğiniz şeylere gösterdiğiniz dikkat, kapalı gıdalarda yapacağınız azaltmalar bedende olumlu etkiler gösterecektir.

• Doğa ve Nefes : Akciğer meridyeninin ön planda olduğu bu mevsimde yapacağınız doğa yürüyüşleri,kadim nefesler ve farkındalıkla aldığınız tüm nefesler akciğerlerinizi güçlendirecektir.

Unutmayın ki ; biz doğayız !
Ve doğa her daim yenilenip eski ve fazlalık olan her şeyi bırakırken bu sonbahar da bize yüklerimizi bırakabilmek için bir ilham kaynağı olsun ! 

ηαຕαѕᴛє

4 yorum

🙏🏼💚

Biz doğrayız ! Ne guzel demişsin teşekkürler

🙏🏼🥰✨

funda dene . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates